Skovdage

I Børnehuset skal fællesskab, natur og udeliv præge børnenes liv.

Vi vægter udelivet, både når vi er hjemme på legepladsen og når vi er på tur. Nødebo Børnehus har beliggenhed midt i byen, og alle de gode udefaciliteter i Nødebo danner en enestående ramme for skovdagenes aktiviteter.  Vi benytter de mange muligheder såsom Grib Skov, Skovskolens naturområde og Esrum sø med The-vandsbugten.

Hjemme i Børnehuset har vi en meget stor legeplads med masser af udfordringer til børn i alle aldre. Gynger, et legeområde med to rutsjebaner og en mindre til dem der synes den store er lidt vild, en bjælkehytte, en vandbane, en stafetbane, som er lavet af træstammer, en bålhytte, der benyttes flittigt til bl.a. snobrød og grill mad, og et naturværksted med terrarie til udstilling af dyr, vi fanger i naturen. Vi har også udendørs musikinstrumenter. Ud over det, er der masser af beplantning med "ubevogtede" kroge. Det er her muligt for børnene at have lidt frirum for voksne.

Naturen er en ideel legeplads for børn. Her kan de finde ro til at fordybe sig i det store udendørsrum, som skoven tilbyder. Her får barnet mulighed for at udfordre og udvikle sine evner og fantasi. Ikke mindst bliver barnets sanser stimuleret, da kroppen får masser af plads til det hele. Plads til rolige legestunder og plads til vilde legestunder både alene og i fællesskaber.

Barnet udvikler over tid en større forståelse for naturens fænomener og kredsløb. Barnet oplever årets gang på tæt hold og oplever vigtigheden af, at vi passer på vores natur. At indgå i fællesskabet og være en god kammerat er en grundsten i vores kultur. Det er vigtigt at lære, at i fællesskabet kan den enkelte finde tryghed og identitet. Og det er her, man bliver set og hørt, ligesom man selv hører og lytter. Det er gennem fællesskabet man definerer sig selv, og det er her, man socialiseres og lærer spillereglerne for kammeratskab og venskab. Vi vil over tid hjælpe og guide barnet til i hverdagen at lære at tage ansvar for sine egne ting og sin egen krop. Barnet vil opleve en stor tilfredshed og stolthed, når af- og påklædning mestres, - også selvom det tager tid og er svært. Det er en stor ting at kunne se på vejret og fornemme hvilket tøj, der passer til den pågældende dag. Det er også meget lærerigt at skulle have overblik over egen rygsæk og vide, hvad der er i den, og hvad det skal bruges til. Vi vil gerne opfordre jer til at øve af- og påklædning og toiletbesøg hjemme. Og I må meget gerne pakke ting til skovdagen sammen med jeres barn. På den måde kan vi i fællesskab hjælpe børnene på vej til at blive selvhjulpne. Listen over goder ved at have skovdage er lang - her et par eksempler: Spændende oplevelser udendørs der fremmer leg og fantasi Kendskab til de forskellige årstider og naturens kredsløb. Krop og motorik er i spil hele tiden - hele kroppen bruges i langt højere grad. Fællesskabet er i fokus - samvær med gode venner og voksne, som kan inspirere, vise vej og udfordre dagen. Dagen i naturen afpasses ud fra dagens præmisser: Vejret og børnegruppen.

Skovdagene

Skovdage: tirsdag og torsdag. (Ved ændringer informeres på Børneroden)

 

Børnene afleveres i Børnehuset fra kl. 7:00 - Kl. 9.30. (Det er vigtigt, at mødetiden overholdes på skovdagene)

Om eftermiddagen kommer børnene retur til Børnehuset kl. ca.15.00

 

I er velkomne til ringe, hvis der er beskeder, som I ikke fik afleveret til os. Vi har børnehavens telefon med i skoven. 72 32 41 52

Vi har hver dag en samling, hvor vi har sanglege og en dialog om dagens/skovens temaer og aktiviteter. Dertil kommer faste spisetider hvor vi spiser vores madpakker og eftermiddags frugt og brød. (Som Børnehuset sørger for.) Børnene medbringer drikkedunk med vand hjemmefra.

 

Hvis barnet har brug for at have en bamse el. lign. med, som kan være tryghedsskabende, kan det være en god ide i starten. Almindeligt legetøj skal ikke medbringes på skovdagene.

Det er vigtigt med noget brugbart skov-udstyr. Det er helt nødvendigt med en god solid rygsæk – I må gerne låne Børnehusets rygsække. I rygsækken lægges et sæt skiftetøj i en vandtæt pose. Dvs. en trøje med korte eller lange ærmer, et par bukser eller gamacher, et par strømper og et par underbukser/undertrøje. Hvis barnet bruger ble, skal disse også medbringes til daglig brug i tasken. Husk også drikkedunken.

En lang dag ude i vejr og vind kræver godt overtøj. Især i vinterperioden er det vigtigt med gode støvler, der helst skal være vandtætte, flyverdragt eller todelt vintersæt, hue og luffer. Forår og efterår gælder det regntøj og termotøj.

Info om skovflåt:  

Det kan være en fordel at tjekke aktuel info om skovflåtens liv i skoven.

Se www.statensseruminstitut.dk hjemmeside, søg efter skovflåter.

Vi opfordrer jer til at tjekke jeres barn hver dag for flåter. Vi er i skoven og tæt på beplantning i mange timer de 2 skovdage. Personalet i børnehaven vil fjerne flå- ter fra jeres barn, hvis vi opdager dem, mens de er i børnehaven. Vær især opmærksom på de fugtige, varme steder på kroppen såsom nakken lyskeregionen, armhuler, knæhase, bag ørene og hovedbunden. Der findes forskellige flåtfjernere, som bl.a. købes på apoteket.

 

Velkommen til - vi ser frem til et godt og spændende samarbejde.

Hilsen personalet i Nødebo Børnehus